بعد از مصاحبه ای که من در شب شیشه ای داشتم منجر به آفساید شدنم شد و در واقع سرنگون شدم. قدرت را این گونه نمی توانم تصور کنم که منحصر در پاستور و بهارستان باشد. عرصه نقد را بر عرصه مصلحت ترجیح می دهم. نماینده باید وکیل ملت باشد. اگر نمایند وکیل ملت نیست پس در فرآیند شکل گیری مجلس یک اتفاقی افتاده است.
جلسه نقد وبلاگ "در راه مدرس" روز یکشنبه در سکوت رسانه ای با حضور عماد افروغ در سرای کتاب فرهنگسرای دانشجو برگزار شد.
در این جلسه عماد افروغ ناگفته های خود پس از چهار سال نمایندگی در مجلس هفتم را عنوان کرد. افروغ در بخشی از سخنان ابتدایی خود با اشاره به این که فکر می کند در عرصه نقد می تواند موثر باشد، اظهار داشت: احساس می کنم حضور من در عرصه نقد و عرصه روشنفکری و روشنگری باید پر رنگ تر باشد. حضور من در مجلس به عنوان یک معلم به من ثابت کرد که ما بیش از حد نگاه متمرکز به قدرت داریم.
وی تاکید کرد: یک جای کار در سیاست ورزی ما می لنگد و قدرت آنچنان که ما انتظار داشتیم در دوران انقلاب اسلامی پخش و منتشر نشده است و قدرت عمومی نادیده انگاشته شده است. افروغ تصریح کرد: با شناختی که از نظام جمهوری اسلامی و قابلیت ها و مبانی آن دارم نمی توانم قدرت را این گونه تصور کنم که منحصر در پاستور و بهارستان باشد.
وی ادامه در مورد کاندیدا نشدنش ادامه داد: گفتند چرا کاندیدا نشدی و من گفتم عرصه نقد را بر عرصه مصلحت ترجیح می دهم چرا که معتقدم چاره کار بازگشتن به عرصه نقد و نقادی است؛ شاید بتوان گفت در دهه نخست انقلاب ما شاهد نقد درون گفتمانی پر رنگی بودیم.
افروغ تصریح کرد: شما الآن از نقد صحبت می کنید در حالی که در دولت وقت روزنامه ها که یکی از بهترین وسایل ارتباط جمعی برای نقادی هستند و عرصه ای مناسب برای جولان نقادی ها محسوب می شوند توطئه گر خطاب می شوند و به عنوان اهالی خدعه از آنان یاد می شود و این در حالی است که این روزنامه های متعلق به نظام مقدس جمهوری اسلامی هستند و گاه برای این که مانند بسیاری از روزنامه هایی که سلسله وار بسته شدند تعطیل نشوند خودسانسوری می کنند تا دوام بیاورند. در چنین اوضاعی چه طور می توان در عرصه نقد و نقادی فعال بود؟ عرصه نقد برای روشنفکران کجاست؟
افروغ ادامه داد: نماینده باید وکیل ملت باشد. اگر نمایند وکیل ملت نیست پس در فرآیند شکل گیری مجلس یک اتفاقی افتاده است؛ یا فرد شجاع و بصیری خودش را کاندیدا نکرده است و یا خط دهی ها مردم را به سمت و سوی دیگری برده است و یا در احراز و تایید صلاحیت ها اشتباهی رخ داده است. بنده شخصا معتقدم که مجلس باید معرف جامعه باشد، اگر جامعه تکثر دارد مجلس نیز باید تکثر داشته باشد.
وی درباره اوضاع کلی جامعه در حال حاضر گفت: کشور ما به شدت اقتصاد زده و سیاست زده شده است و به ویژه بعد از جنگ؛ اصلا صبغه فرهنگی انقلاب و جامعه ما دستخوش این اقتصاد زدگی و سیاست زدگی شده است. کمیسیون فرهنگی در طول فعالیت خود یازده طرح فرهنگی تدوین کرد و این در حالی است که تاکنون دولت هیچ طرح فرهنگی به مجلس تسلیم نکرده است و نه تنها این دولت که حتی دولت های پیشین و به ویژه دولت قبل هیچ لایحه مصوب فرهنگی از مجلس بیرون نداد!
وی تاکید کرد: به نکته ای اشاره می کنم که هر گاه این نکته به یادم می آید آه از نهادم بلند می شود؛ دو سال مجلس هفتم روی طرحی کار کرد به نام تسهیل ازدواج جوانان؛ این طرح بسیار جامع بود؛ از احداث مسکن جوانان، ودیعه و اجاره مسکن جوانان بهره مند بود تا مباحث اخلاقی و خانوادگی و ... که نشان می داد به شکلی کامل به بحث خانواده از ابتدای تشکیل آن تا بقاء آن در نظر گرفته بود، متاسفانه این طرح از سوی دولت، به رغم این که این طرح از سوی شورای نگهبان نیز تایید شده بود اجرایی نشد، زیرا دولت خودش متولی امر ازدواج از طریق اعطای وام ازدواج بود اما به دلیل این که هیئت رئیسه از شان مجلس به خوبی دفاع نکرد این طرح در این دولت، بایگانی شد.
افروغ همچنین خاطرنشان کرد: بعد از مصاحبه ای که من در شب شیشه ای داشتم منجر به آفساید شدنم شد و در واقع سرنگون شدم. زیرا در آن برنامه مستقیما از من در بار برخی از اشخاص سوالاتی شد و من هم نظر خودم را مستقیم و بی پرده گفتم و همچنین بعد از این که در سالگرد ارتحال امام صحبتی راجع به حق و مصلحت کردم که در حال خاضر نیز در کتاب مناقشه حق و مصلحت نیز به چاپ رسیده است، بسیاری از افراد به اصطلاح ولایت مدا که امروز فقط از ولایت نامی یاد می کنند من را ضد ولایت فقیه معرفی کردند.
وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود گفت: بر اساس این پیش فرض که همیشه گفته ام روشنفکر همیشه نقد حال می کند نه نقد گذشته! همچنان هم حرکت می کنم. من دیروز منتقد خیلی ها بوده ام، امروز منتقد آن ها نیستم. من نبش قبر نمی کنم. امروز هدف اصلی انتقاد من کسانی هستند که حاکمیت می کنند. من اصلا فرافکنی هم بلد نیستم و اتفاقا یکی از بحث هایی که من دارم این است که چرا شما مدام فرافکنانه برخورد می کنید، چرا برای این است که مردم به شما اقبال نشان بدهند؟ چرادائما زشتی های گذشتگان را به رخ می کشید؟ و چرا زشتی های خودتان را در نظر نمی گیرید؟
خبرگزاری فردا